Новини

4 основни „крадци на време“ в ресторанта и как да ги елиминирате

Когато управлявате ресторант, наистина разбирате, че времето е пари. В резултат на това винаги търсите начини да направите всичко от подготовката на храната до обслужването на клиентите по-ефективно, особено при настоящия недостиг на работна ръка и допълнителните изисквания за почистване на персонала на ресторанта.

Ако се борите с ефективността, може да идентифицирате „крадците на време“ в ресторанта. „Крадците на време“ са рутинни задачи, които отнемат повече време, отколкото би трябвало, намалявайки производителността и причинявайки забавяния. Научете повече за често срещаните „крадци на време“ в ресторанта и как да ги елиминирате по-долу.

Намерете „крадците на време“


Първата стъпка е да се намери къде се крият „крадците на време“. Отделете малко време, за да наблюдавате всеки аспект на ресторанта си, за да видите къде може да има предотвратими забавяния. Наблюдавайте клиентите, които поръчват на гишето или на бюфетите, за да видите къде редът се забавя или кога става особено дълъг. Наблюдавайте персонала в кухнята и в салона, докато работят, от почистването и приготвянето на храната до сервирането. Не забравяйте да им зададете въпроси за това, което смятат, че им пречи да бъдат възможно най-ефективни и какви задачи или процеси намират за разочароващи.

 

Идентифицирайте „крадците на време“

Веднъж след като знаете къде са забавянията, можете да започнете да определяте какво ги причинява. Кои задачи карат служителите да чакат другите или да чакат продуктите да бъдат готови. Необходими ли са консумативи, съхранявани в райони, които са неудобни за достъп по време на най-натоварената част от деня. Има ли чест недостиг на определени материали или прибори, които изискват персоналът да спре други задачи, за да получи презареждане? Изготвянето на карта на ресторанта и маркирането на местоположението на тези горещи точки може да ви помогне да визуализирате проблемите.

Елиминирайте „крадците на време“

Веднъж след като идентифицирате проблемните области, можете да се съсредоточите върху възможните решения. Например, препроектирането на работните процеси в кухнята и сервизните зони може да предотврати персонала да се изчаква един друг или да се движи по-бързо. Чрез складиране на повече прибори или други консумативи, персоналът може да избегне необходимостта да ги зарежда многократно по време на смените си. Ако не е възможно да се отървете от всички „крадци“, които сте идентифицирали, потърсете начини да намалите тяхното въздействие.

Топ „крадци на време“ в ресторант

Това са няколко често срещани примера за „крадци на време“ в бранша. Колко от тях дебнат в ресторанта ви?

Изчерпване на запасите.

По време на натоварени периоди като обяд и вечеря, търсенето на консумативи като прибори и подправки винаги е силно. Ако вашият персонал постоянно трябва да извлича консумативи или да зарежда контейнери, това е огромно разточителство на тяхната ефективност. Вместо това се уверете, че всички ваши дозатори имат достатъчно капацитет за ежедневните ви нужди. Имайте предвид и тяхното разположение: осигурете дозатори и подправки като кетчуп, сол и черен пипер на масите или на лесно достъпен сервизен щанд, така че гостите да могат да си помогнат сами.

Подготовката преди отваряне също е от ключово значение. Винаги е добра идея да вършите допълнителна странична работа, за всеки случай, като например подвижни допълнителни комплекти прибори за хранене в салфетки в случай на необичайно бързане или голямо парти. Уверете се, че контейнерите за сламки, прибори, салфетки, чаши и капаци са напълно заредени преди отваряне. И не забравяйте за диспенсерите за напитки и други!

Почистване на тоалетната и съхранение

Редовните проверки в тоалетната са задължителни, особено по време на пиковите периоди. За максимална ефективност ги планирайте на регулярни интервали през целия ден и осигурете на персонала контролен списък, за да сте сигурни, че покриват всички необходими задачи. Уверете се, че всеки от тях има достатъчно кърпи и тоалетна хартия. За ресторантите с голям трафик, дозаторите с голям капацитет като линията Tork PeakServe® могат да съхраняват повече кърпи, спестявайки на персонала честото им зареждане.

Дълго чакане за поръчка.

Без значение колко вкусна е храната ви,л разочарованието от дългите опашки на гишето може да доведе до загуба на продажби. За да сведете до минимум забавянията, проектирайте и разположете дисплей менюта, за да бъдат видими и лесни за четене, за да ускорите процеса на поръчка. Публикуването на менюто ви на уебсайта ви или използването на сканиращ се QR код, до който гостите имат достъп на телефона си, позволява на клиентите да преглеждат продуктите и да правят своя избор предварително, дори докато чакат на опашка. Друг начин за предотвратяване на дългото чакане на опашка: предлагайте предварителна поръчка чрез приложение, така че храната да е готова, когато клиентите пристигнат.

Кухня, която е твърде бавна.

Неефективността в сърцето на ресторанта може да повлияе на цялата ви работа. За оптимален работен поток дайте на всеки възложена отговорност. Гарантирането, че кухненският персонал се грижи за подготовката на храната преди всяка смяна, настройва всеки за бързина и производителност. Тъй като добрата хигиена винаги е приоритет, поддържайте почистващите препарати, сапуна за ръце и станциите за миене заредени и лесно достъпни.

И накрая, насърчавайте персонала да използва всякакви прекъсвания или по-спокойни периоди, за да почисти и организира работните си станции – бъркотии и оборудване, което липсва или не е на място, могат да причинят дразнещи забавяния по-късно. Tork предлага гама от продукти, които могат да помогнат на ресторантите да се справят с „крадците на време“. Функции като ниски индикатори за зареждане спомагат за подобряване на работните процеси и поддържат по-голяма ефективност в целия ресторант. Времето е пари, но след като се отървете от „крадците на време“, ще сте освободили ресурси, за да подхранвате нови идеи за вашия ресторант. Посетете Tork онлайн, за да намерите препоръчани продукти.

The Tork Better Business Center